Motoare de cautare – cine, ce, de ce si cum

Aproape toate motoarel de căutare includ in mod nativ un pachet complex de „surprize” prin care activitatea voastră online este monitorizata. Aceste informații, colectate mai mult sau mai putin cu stirea utilizatorului, dar cu acordul explicit al utilizatorului de servicii Google, sunt folosite in principal pentru personalizare reclamelor, dar nu exclusiv.

Eu nu sunt prea incantat de aceste practici ale motoarelor de cautare, motiv pentrui care m-am decis sa va supun atentiei faptul ca există alternative la Google ce va pot fi de folos. IN masura in care am gasit si informatii despre aceste motoare de cautare, am adaugat si cateva cuvinte despre acestea:

http://www.refseek.com este un motor de căutare pentru resurse academice. Mai mult de un miliard de surse

http://www.worldcat.org motor de cãutare în 20.000 de biblioteci din întreaga lume.

https://link.springer.com
acces la mai mult de 10 milioane de documente științifice: cărți, articole

http://www.bioline.org.br
este o bibliotecă de reviste cu temática bio

http://repec.org
Voluntari din mai multe țări au colectat aproape 4 milioane de publicații.

http://www.science.gov
este un motor de căutare al guvernului american pentru mai mult de 2200 de site-uri științifice.

http://www.pdfdrive.com
este cel mai mare site de descărcare de cărți PDF gratuite, peste 225 de milioane de titluri.

http://www.base-search.net
Unul dintre cele mai puternice motoare de cãutare pentru texte de cercetare academică. Peste 100 de milioane de articole științifice 70% gratuite.

WolframAlpha – Acesta este cel mai bun motor de căutare computațional, deși evoluează constant și vă oferă mult mai multe informații, decât răspunsuri la ecuații. Mai degrabă îl percepeți ca pe o unealtă pentru acces la informații clare și corecte. Din nou, nu vă urmărește sau înregistrează căutările și include un amalgam de algoritmi la care puteți apela pentru diverse sarcini. Atât pentru calcule, cât și pentru informații despre medicină, finanțe, muzică, filme, persoane și nu numai, WolframAlpha este grozav, dar doar când îl veți testa de mai multe ori îi veți descoperi adevărata utilitate.

Startpage – Un motor de căutare foarte bine finisat și unul care nu vă urmărește activitatea online, Startpage afișează de fiecare dată rezultatele de care aveți nevoie, fără alte activități petrecute în spatele cortinei. Ca un plus de securitate, acest motor de căutare vă calculează și afișează rezultatele la căutare prin intermediul unui server proxy, pentru ca paginile web pe care le accesați prin intermediul său să nu vă afle IP-ul și locația reală. Startapage este disponibil și sub formă de motoare de căutare.

Privatelee – Un motor de căutare cu câteva opțiuni avansate de filtrare, Privatelee este de asemenea dedicat celor care nu vor reclame personalizate pe baza căutărilor de acum câteva zile sau câteva săptămâni. Interfața este cât se poate de curată, fără reclame, iar prin intermediul sismteului PowerSearch, puteți configura care sunt sursele de informare prin care caută. Un domeniu alternativ pentru el este Qrobe.it.

Yippy – Îți permite să fltrezi automat rezultatele în conformitate cu categoriile specificate și să marchezi ca fiind nepotrivite anumite rezultate. Spre deosebire de alte motoare de căutare care pun accent pe securitate, făcând compromisuri la opțiuni suplimentare de căutare, cu Yippy puteți căuta din câteva clickuri și doar imagini, știri, bloguri, locuri de muncă și multe alte alte. După afișarea rezultatelor, aveți mai multe filtre pe care le puteți folosi pentru a ajunge la rezultatele dorite. Totul se petrece fără reclame sau înregistrare a căutărilor.

Hulbee – Un motor de căutare privat, Hulbee nu vă monitorizează istoricul sau locația pentru a vă personaliza rezultatele oferite. Tot ce veți vedea pe lista de rezultate nu implică sub nici o formă analizarea sau păstrarea detaliilor voastre personale pe care le propagați online în permanență. Fiecare click pe Hulbee este criptat, iar dacă vreți o filtrare a rezultatelor pe baza locației în care vă aflați, o puteți activa și o puteți folosi pentru o sesiune întreagă de navigare sau până în momentul în care faceți click pe ,,Clear your activity

Lukol – Dacă vreți rezultate la căutare de la Google servite într-un mod curat fără instrumentele de urmările asociate cu motorul de căutare al gigantului din Mountain View, Lukol este pentru voi. Tot traficul este trecut printr-un server proxy pentru ca nimeni să nu afle locația voastră exactă și orice alte detalii despre activitatea voastră online sunt inaccesibile dacă folosiți acest motor de căutare. În plus, include câteva instrumente suplimentare de protecție care previn afișarea de reclame și spamuri. Anonimitatea este primordială când căutați prin Lukol.

MetaGer – Dacă vreți să căutați ceva pe internet de care să nu afle nimeni niciodată puteți folosi MetaGer. Fiecare căutare este anonimizată și un click pe unul dintre rezultate este trecut printr-un server proxy, ca adresa de destinație să nu aibă nici o idee despre locația voastră de proveniență. Termenii căutați nu sunt înregistrați, iar providerii de reclame nu vor putea niciodată să vă afișeze reclame personalizate. Interfața implicită a MetaGer este în germană, dar dacă folosiți linkul de mai sus sau tastați /en după adresa implicită, va fi afișat în engleză.

Cu mentiunea ca acestea sunt numai o parte dintre motoarele de cautare alternative celor „consacrate” sunt de acord cu oricine spune ca mai exista multe altele. Daca stii/vrei sa marim impreuna aceasta lista, astept propunerile in formularul de mai jos.

    Ar putea sa-ti placa...

    Popular Posts